Haber

‘Sansür yasasında’ Miçotakis’ten geri adım atın

Yunanistan’da parlamento seçimlerine birkaç ay kala muhafazakar Yeni Demokrasi partisi hükümetinin gündeme getirdiği ve muhalefet çevrelerinin ‘sansür yasası’ olarak tanımladığı yasa tasarısı tepkilere neden oluyor. Eleştiriler devam ederken Miçotakis hükümeti geri adım atmak zorunda kaldı.

‘Sansür teşebbüsü’ olarak eleştirilen ve ülkenin uluslararası basın özgürlüğü sıralamasındaki düşüşünü hızlandıracağı düşüncesiyle eleştirilen Ceza Kanunu’nun 191. maddesinde yapılan tartışmalı değişiklik geri çekildi. Naftemporiki gazetesinde yer alan ilgili habere göre, geleneksel ve elektronik ortamlara ilişkin yasa tasarısı için yapılan oylama öncesi değişiklik meclise sunuldu. Yeni değişiklikle, Anayasa’nın bir önceki dönemde yürürlükte olan tartışmalı konusu yeniden gündeme getirildi.

Yargı tarafından “ekonomi, turizm, savunma kapasitesi ve uluslararası ilişkiler açısından tehlike oluşturacak endişe veya korkuya yol açabilecek” nitelikte olduğu değerlendirilen “yalan haber” yayanların cezalandırıldığı karar, üç yıla kadar hapis cezası, yeni değişiklikle geri çekildi. Yeni değişikliğe göre cezanın uygulanabilmesi için ‘tehlike’ ilişkisi yeterli olmayacak. ‘Tehlike’ unsuru ve ‘korku yaratan etki’ de dikkate alınacaktır.

Söz konusu yasa tasarısı basın kuruluşları ve hukukçulardan tepki gördü. Avrupa Birliği’nde (AB) sadece Viktor Orbán’ın Macaristan’ının var olduğu şeklindeki ‘sert ve muğlak hükümler’ konusunda Brüksel’den de sert eleştiriler geldi.

ELEŞTİRİDE ‘TÜRKİYE’ ÖRNEĞİ

Miçotakis hükümetinin yeni hamlesini eleştiren kesimler, geçtiğimiz haftalarda ‘yalan haberlerin’ kabahat sayılmasına ilişkin ‘acımasız hükümlerin’ Türkiye’de hükümet tarafından desteklendiği ve 2015’te muhalefetin sindirilmeye çalışıldığı uyarısında bulunmuştu. Bu taraftan. Yunanistan’da basın emekçilerinin çatı örgütü ESİEA da değişikliğin geri çekilmesi çağrısında bulundu. ESİEA, ‘yargı, anayasal güvence altına alınan ifade özgürlüğünü kısıtlama riski taşıyor’ vurgusu yaptı ve ‘kişisel görüş ve eleştirileri internet ortamında açıklamanın suç sayıldığını’ kınadı.

‘YALAN HABERLERDE’ BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Hükümet ‘sansür yasası’ konusunda geri adım atsa da Yunanistan’da ‘yalan haber’ olgusuna ilişkin ortaya çıkan belirsizlik gündemdeki yerini koruyor. Yeni yasa, ‘sahte haber’ olgusuna muğlak göndermeler içeriyor. Yeni yazıda ‘sahte haber’ konulu mizahi yazı ve kurgusal paylaşıma açıklık getirilmedi. Bu şekilde ironi ve mizah unsurları içeren bir gönderinin ‘sahte haber’ kategorisinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Son olarak yeni yazıda ‘yanlış ve uydurma’ ile ‘sahte ve uydurma’ haber arasında bir ayrım yapılmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu