Türkiye’nin İlk Fıstık Lisanslı Deposu Ürün Alımına Başladı
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye’nin ilk Fıstık Lisanslı Deposunun yeni üretim döneminde alım çalışmalarına başladığını belirterek, tesisin fıstık üreticilerine sağlıklı ve güvenilir depolama hizmetinin yanı sıra çeşitli devlet takviyeleri sunduğunu söyledi. .
GTB İdari Komite Başkanı Mehmet Akıncı, “Antepfıstığı lisanslı depomuz üreticilerimize sağlıklı ve güvenli depolama hizmeti vermektedir. Üreticilerimiz ürünlerini lisanslı depomuzda güvenle muhafaza edebilmektedir. Tesisimiz müşterilerimize taşıma, depolama ve analiz desteği sağlamaktadır. Devlet garantisi altında hizmet veren tesisimizde üreticilerimiz yer alıyor.”
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en değerli tarım ürünlerinden biri olan fıstıkta gri fıstıktan sonra kırmızı kabuklu fıstık hasadına da başlandı.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, arzın yoğunlaştığı hasat döneminde ürünlerini erken satmak istemeyen çiftçilerin, devlet garantisi altında hizmet veren Fıstık Lisanslı Deposu’nda ürünlerini sağlıklı temellerde koruyabileceklerini belirtti.
GTB ve İKA iş birliğiyle Antep Fıstığı Lisanslı Deposu’nun 2021 yılında Gaziantep ve bölge üreticileriyle hizmete açıldığını hatırlatan Akıncı, yaklaşık 10 bin ton fiziki depolama kapasitesine sahip tesisin üreticilere, Eserlerini sağlıklı, sigortalı ve güvenilir bir ortamda korurlar.
Gaziantep-Nizip karayolu Küllü mevkiinde hizmetlerine devam eden lisanslı deponun işleyişi hakkında bilgi almak isteyen tüm çiftçileri davet eden Akıncı, “Antep fıstığı, Gaziantep halkının ve yöresinin en değerli tarım ürünlerinden biridir. Antep fıstığının anavatanı olan Gaziantep’te fıstığı hizmete sokmamızdaki temel amacımız, hiçbir ticari kaygı olmadan, ürünün kalitesini koruyarak üreticimizi daha fazla üretmeye teşvik etmekti. En önemli yatırımı olarak gördüğümüz Türkiye’nin ilk Antep Fıstığı Lisanslı Deposunu Gazi ilimize kazandırdık.Modern ve teknolojik altyapıya sahip tesis, işleme yapan firmalara istenilen büyüklük, standart ve kalitede çalışma imkanı sağlamaktadır. işin yanı sıra güvenilir depolama da var” dedi.
“Ürünler sınıflandırılıp torbalanıyor”
Fıstık Lisanslı Deponun kuru kırmızı kabuklu, kırmızı Kavlak ve gri Kavlak Fıstıklarını kabul ettiğini kaydeden Akıncı, “Öncelikle diğer lisanslı depolardan farklı olarak Antep Fıstığı Lisanslı depoda ürünler birbirine karıştırılmıyor. rastgele randevu alın veya önceden farklı bir işlem yapın. Depoya kabul edilen fıstık, temizleme işlemine tabi tutulduktan sonra laboratuvar ortamında sınıflandırılır, barkod sistemi ile torbalanır ve daha sonra özel kafeslerde saklanır. Üretici, yaptığı işi geri alabilir. İstenildiği zaman torbalanarak kafes sisteminde korunan “TÜRİB üzerinden yapılan bu satışlarda, iş bedeli emanet sahibinin yatırım hesabına geçmeden hiçbir şekilde karşı tarafa iş teslim edilmez, “dedi.
“Hükümetten takviye yapılıyor”
Güvenli ve sağlıklı depolama, her türlü riske karşı koruma ve elektronik ürün sertifikaları (ELUS) ile ticaret kolaylığı sağlayan Antep Fıstığı Lisanslı Deposu’nun üreticilere çeşitli devlet destekleri sağladığını vurgulayan Akıncı, “Devletimiz üreticilerimize gerekli donanımları sağladı. Antep fıstıklarının ton başına lisanslı depoda korunmasına yönelik olarak, “100 TL nakliye katkısı, ton başına aylık 30 TL depo kira bedeli, lot başına 25 TL analiz ek ücreti”. Tüm bunlara ek olarak Elektronik İşleri Sertifikası (ELUS) ile çiftçilerimizin ticaret kolaylığı ve finansmana kolay erişimi sağlanmaktadır.” – GAZİANTEP